Mirjani Karanović nagrada Konstantin Obradović

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу9. децембар 2009.
BEOGRAD, 9. decembra 2009. (Beta) - Nagrada "Konstantin Obradović" za unapređenje kulture ljudskih prava za 2009. godinu dodeljena je glumici Mirjani Karanović, saopštio je u sredu Beogradski centar za ljudska prava.

Naglašavajući da je odluka o dodeli nagrade poznatoj pozorišnoj i filmskoj gumici i pedagogu doneta jednoglasno, žiri je u obrazloženju naveo da je Mirjana Karanović uporno i dosledno doprinosila podizanju kulture ljudskih prava u Srbiji i celom regionu.

"Ona je to činila tako što je na ubedljiv i emotivan način tumačila likove žena koje su ljudska mržnja i ravnodušnost teško oštetile, i kao građanka koja se nije ustručavala da izađe iz svoje profesije i da se javnom rečju založi za poboljšanje društva u kome živi", naveo je žiri.

Odvažan stav nije je "poštedeo teških, niskih, pa i odvratnih napada, koje je ona hrabro podnosila i još hrabrije se s njima obračunavala", naglasio je žiri koji se radio u sastavu Filip David, Vojin Dimitrijević i Vesna Pešić. Nagrada "Konstantin Obradović" ustanovljena je 2000. godine, a prvi dobitnik bio je karikaturista Predrag Koraksić Koraks.


Извор[уреди]