Пређи на садржај

Mirjana Karanović otvorila festival Slobodna zona

Извор: Викиновости


6. новембар 2009.
Beograd-  (Beta) Glumica Mirjana Karanović otvorila je u petak uveče u Dvorani kulturnog centra Beograda peti festival društveno angažovanih filmova "Slobodna zona", na kojem će do 11. novembra biti prikazano oko 40 ostvarenja.

"Pored fizičke slobode, veoma je važna i unutrašnja sloboda, odnosno sloboda u glavi. To je preduslov za normalan život i niko ne može da zabrani čoveku da misli i govori ono što želi. Ta sloboda je naročito važna za umetnika", rekla je Karanovićeva na svečanom otvaranju Festivala.

Na petom festivalu "Slobodna zona" biće prikazano 28 dugometražnih filmova, dokumentarnih i igranih, kao i 22 kratka filma o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta.

Festival se otvara projekcijom filma "Kako se kuvala istorija" slovenačkog autora Petera Kerekeša, dobitnika specijalne nagrade na festivalu "Hot Docs 2009", a povodom obeležavanja 20 godina od pada Berlinskog zida biće prikazan i film "Zečevi Berlina" Barteka Konopke, nominovanog za Oskara u kategoriji dokumentarnog filma.


Извор[уреди]