Mirel: Za uključenje u EU važno procesuiranje zločina

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. maj 2009.
Bečići/ Crna Gora (Beta) - Zvaničnik Evropske komisije zadužen za zemlje zapadnog Balkana Pjer Mirel izjavio je danas da priključenje zemalja regiona Evropskoj uniji zavisi od procesuiranja ratnih zločina, vraćanja poverenja u pravosuđe i uspostavljanja tranzicione pravde na nacionalnim nivoima.

"Od uspeha projekta tranzicione pravde i rešenja problema ratnih zločina zavisi napredak zapadnog Balkana u evropskim integracijama, a saradnja sa Haškim tribunalom samo je deo te priče", rekao je Mirel na Petom regionalnom forumu o tranzicionoj pravdi u postjugoslovenskim zemljama u Bečićima.

Mirel je naveo da će najveći broj ratnih zločinaca morati da odgovara pred nacionalnim sudovima, da ubrzanje suđenja na nacionalnom nivou zavisi od političke volje, a da će EU obezbediti tehničku pomoć za izgradnju kapaciteta.

Evropski zvaničnik je dodao da zemlje zapadnog Balkana ne mogu biti samo fokusirane na procesuiranje ratnih zločina, već i na ponovno zadobijanje poverenja javnosti u pravosudne sisteme jer je to ključno za proces tranzicione pravde.

Извор[уреди]