Ministri odbrane NATO u sredu o Kosovu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


4. октобар 2011.
Брисел-  (Beta) - Ministri odbrane NATO će u sredu u Briselu raspravljati o razvoju stanja na Kosovu i naglasiti rešenost trupa Kfora da održe bezbednost i zaštitu svih ljudi, imajući u vidu da poslednji događaji pokazuju da još nije isključeno naglo zaoštravanje na Kosovu, rekli su izvori u sedištu NATO u Briselu.

Generalni sekretar Atlantskog saveza Ander Fog Rasmusen, najavljujući zasedanje ministara odbrane NATO na kojem će biti razmotrene „operacije NATO“ na Balkanu i u svetu, rekao je da će Kfor „nastaviti da deluje nepristrasno i koristiti nužnu minimalnu silu, ali ima pravo na samoodbranu“.

„To se i dogodilo“, po rečima Rasmusena, „upravo 27. septembra“, kad je došlo do sukoba srpskih demonstranata i trupa Kfora na severu Kosova. „Ja otud pozivam sve strane“, dodao je on, „da izbegnu jednostrane akcije i zapaljive poruke“.

NATO trenutno ima oko pet hiljada vojnika na Kosovu i zasad su obustavljeni dalji planovi za smanjivanje tih trupa pošto je došlo do "naglo zaoštrene situacije i nasilja" na Kosovu, kako su procenili vojni i politički čelnici Atlantskog saveza.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg