Ministri diplomatija u Luksemburgu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. јун 2011.
LUKSEMBURG, 19. juna 2011. (Beta) - Ministri inostranih poslova zemalja Zapadnog Balkana, među kojima i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, u ponedeljak će u Luksemburgu sa šefovima diplomatije Evropske unije (EU) razgovarati o daljoj saradnji Zapadnog Balkana i EU u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja.

To je redovni ministarski sastanak u okviru "Foruma za Zapadni Balkan", kakav je u junu prošle godine održan u Sarajevu.

Na sastanku će učestvovati i visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File.

Sastanak će biti održan u nezvaničnoj formi tzv. "gimnih sastanaka" koji predstavljaju nezvanične ministarske susrete u EU.

To znači da na samom sastanku nema zvaničnih obeležja učesnika, pa će to omogućiti da, kao prošle godine u Sarajevu, i u Luksemburgu bude zastupljen predstavnik Prištine.

Ministarski forum za Zapadni Balkan će se održati uporedo sa zasedanjem šefova diplomatija EU na kojem će Ketrin Ešton obavestiti ministre evropske dvadesetsedmorice o rezultatima svoje nedavne posete Beogradu, Prištini, Sarajevu i Banjaluci.


Извор[уреди]