Ministri EU za hitne mere da se zaustave lažni azilanti

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. oktobar 2012.
Luksemburg/ Luksemburg (Beta) Savet ministara Evropske unije se u četvrtak založio da Evropski parlament što pre usvoji "zaštitnu klauzulu" - mehanizam kojim bi privremeno mogao da se stavi van snage režim putovanja bez viza u EU državljana neke zemlje Zapadnog Balkana.

Savet se založio da Evropska komisija i članice EU pomognu državama Zapadnog Balkana da se spreči zloupotreba prava na putovanje bez vizna.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem je po završetku zasedanja izjavila da je putovanje bez viza veoma važno za kontakte ljudi, ali je više članica EU veoma zabrinuto, i pogađa ih, nagli porast broja pridošlica sa Zapadnog Balkana koje neosnovano traže azil.

Taj broj "lažnih azilanata" je od prošle godine porastao za 75 odsto, predočila je komesarka i rekla da "ta tendencija mora da se preokrene - i kratkoročno i dugoročno, da režim putovanja bez viza ne bi došao u pitanje".

Malmstrem je istakla da će zvaničnici EU iduće nedelje o tome razgovarati u Tirani s ministrima zemalja Zapadnog Balkana.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg