Ministri EU u ponedeljak o novom koraku ka članstvu Srbije

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


12. септембар 2010.
BRISEL, 12. septembra 2010. (Beta) - Šefovima diplomatija Evropske unije u ponedeljak će u Briselu biti predloženo da se Evropskoj komisiji naloži da izradi "mišljenje" o spremnosti Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

To će učiniti slovenački ministar inostranih poslova Samuel Žbogar, koji je izjavio da "Evropska unija, naime, mora poslati pravi signal" Srbiji posle zajedničkog pristupa Beograda i Unije pitanju Kosova u UN.

Za to su se na upravo završenom dvodnevnom nezvaničnom zasedanju založili ministri više članica Unije, među kojima i prethodno uzdržane Nemačke, naglasivši da se "jasna privrženost Srbije Evropi mora nagraditi".

U tom će cilju od predsedavajuće Belgije biti zatraženo da proveri da li je za to spremna i Holandija, čija je vlada u ostavci. Holandija je dosad izgleda jedina zemlja EU koja je šire otvaranje Unije Srbiji uslovljala hapšenjem i izručenjem Haškom sudu optuženog Ratka Mladića.

Prema rečima ministara više zemalja EU, a to su posebno istakli španski, finski, belgijski, austrijski, nemački, slovenački i italijanski ministar, EU sad mora pokazati Srbiji da potpuno uvažava izuzetan napor koji je učinila prihvatanjem da sa EU usaglasi u UN podnesenu rezoluciju o Kosovu i da krene u pregovore s Prištinom uz "dobre usluge" evropske dvadesetsedmorice.


Извор[уреди]