Ministri EU u ponedeljak o napretku Srbije ka Uniji

Извор: Викиновости


12. децембар 2010.
BRISEL, 12. decembra 2010. (Beta) - Šefovi diplomatija Evropske unije će u ponedeljak istaći napredak Srbije ka uključivanju u redove evropske dvadesetsedmorice, "uključujući dobijanje statusa kandidata za članstvo, čim svi za to nužni uslovi budu ispunjeni".

Savet ministara EU navodi da je krajem oktobra naložio Evropskoj komisiji da izradi "mišljenje" o spremnosti Srbije za kandidaturu za članstvo u EU i naglašava da će "ponovo razmotriti to pitanje pošto dobije mišljenje".

To se navodi u pripremnim dokumentima ministarskog zasedanja EU, u koje je imala uvida agencija Beta, a u kojima se podvlači da su reforma pravosuđa, suzbijanje korupcije, organizovanog kriminala, kao i "poboljšanje poslovnog okruženja" neophodni uslovi za novi korak Srbije ka ugrađivanju u evropske strukture.

Bitan uslov je i dalje puna saradnja s Haškim sudom i Savet ministara treba da naglasi da je primio na znanje i ohrabruje "nastojanja (Beograda) za takvu saradnju i postizanje daljih dobrih rezultata", uz opasku da su "dva preostala begunca još uvek van domašaja".


Извор[уреди]