Пређи на садржај

Ministri EU u ponedeljak o misiji za Beograd

Извор: ВикиновостиBRISEL, 20.februara 2009.(Beta) - Šefovi diplomatija Evropske unije će u ponedeljak u Briselu razmotriti mogućnost odlaska jedne misije EU u Beograd koja bi trebalo da "utvrdi činjenice" oko pune saradnje Srbije s Haškim sudom, ali ministri prvenstveno treba da se dogovore šta tačno misija može da učini.

To su novinarima u petak rekli zvaničnici češkog predsedništva i Saveta ministara Unije, i dodali da takva misija ni na koji način ne teži da "zameni ili nadomesti" Haški sud.

I dalje je, kako je predočeno, itekako važno mišljenje haškog tužioca Serža Bramerca, koji je u sredu u Briselu Komitetu stalnih predstavnika zemalja EU preneo ocenu da su srpske vlasti pospešile saradnju s tribunalom u Hagu, ali da i dalje glavni cilj za "punu saradnju" ostaje hapšenje dva preostala odbegla optuženika Haškog suda.

Jedan visoki zvaničnik češskog predsedništva EU je rekao da će pitanje odlaska misije EU u Beograd biti razmotreno, jer je to šef češke diplomatije Karel Švarcenberg i obećao srpskom ministru inostranih poslova Vuku Jeremiću, krajem januara.

Извор[уреди]