Ministri EU traže potpunu saradnju Srbije sa Hagom

Извор: Викиновости


8. decembar 2008.
Brisel/ Belgija (Beta) - Šefovi diplomatija Evropske unije u ponedeljak su odali priznanje Srbiji za dostignutu saradnju sa Haškim tribunalom i zatražili da ta saradnja bude potpuna, dok je evropski komesar Oli Ren dobio izvesnu podršku za zahtev da se deblokira prelazni trgovinski sporazum sa Beogradom.

Ministri EU su podvukli da "Srbija, sa svojim snažnim kapacitetom državne uprave, može ubrzati napredak ka EU, uz dobijanje statusa kandidata za članstvo, čim nužni uslovi budu ispunjeni".

Evropski komesar Ren i visoki predstavnik Havijer Solana su na ministarskom zasedanju pozdravili veoma konstruktivan pristup Srbije za razmeštaj EULEKS-a na Kosovu. Ren je naglasio da je "Srbija u velikoj meri bila konstruktivna i imala pozitivan pristup za rešenje oko razmesestanja EULEKS-a", kao i u drugim pitanjima odnosa sa EU.

U zaključcima zasedanja šefova diplomatija EU se "pozdravlja činjenica da je Srbija potvrdila svoju privrženost Evropi" i "odaje priznanje za dostignutu ravan saradnje sa Haškim sudom", ali se ističe i da "Srbija mora dopuniti taj povoljan razvoj punom saradnjom" sa Tribunalom u Hagu.

Извор[уреди]