Ministri EU sutra iza zatvorenih vrata o Crnoj Gori

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


26. jun 2012.
Luksemburg/ Luksemburg (Beta) Švedska i još neke članice EU zatražile su da se utvrdi postoje li čvrsta jemstva za početak pregovora o članstvu s Crnom Gorom, prvenstveno kad je reč o vladavini zakona.

Zato će, rečeno je agenciji Beta, šefovi diplomatija Evropske unije sutra „iza zatvorenih vrata“ razmotriti da li Crna Gora to ispunjava i da nužno usaglašen stav prema tome daju na znanje šefovima država ili vlada EU, koji će 28. i 29. juna doneti konačnu odluku.

Pored Švedske, i Francuska, isto kao i donekle Velika Britanija i Holandija, misli da se mora imati jasno znanje da li je neka zemlja temeljito krenula u ostvarivanje evropskih standarda, a Pariz misli i da bi možda bilo uputno da se najpre reši i pitanje evrozone pre nego što bi se krenulo u novo proširivanje.

Švedska bi navodno htela da između pregovora o članstvu s Crnom Gorom i Srbijom ne bude veliki „jaz“, jer bi to bio loš strategijski i bezbednosni signal celom regionu.

Ključno je da se pouzdano zna da će pregovori o članstvu odmah krenuti od poglavlja vladavine zakona, unutrašnjih poslova i pravosuđa, temeljnih prava i sloboda i da će, ako Evropska komisija i neke zemlje članice utvrde da se ono što je ispregovarano ne sprovodi, celokupni pregovori biti zaustavljeni.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg