Ministri EU: Ubrzati pridruživanje Srbije

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

27. јул 2010.

Belgija / EU (Glas Amerike) Ministri inostranih poslova država Evropske unije su na sastanku u Briselu u ponedeljak razgovarali i o Kosovu. Bilo je najavljeno da će biti reči o različitim gledištima u pogledu statusa Kosova, odnosno da će pet država koje još nisu priznale njegovu nezavisnost, biti pozvane da ponovo razmisle o svom protivljenju. Većina šefova diplomatija je na sastanku zatražila da se ubrza pridruživanje Srbije uniji.

Kipar i Španija su odmah posle objavljivanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu prošlog petka, rekli da će analizirati presudu, ali je kiparski ministar inostranih poslova, Markos Kiprijanu, uoči današnjeg sastanka, rekao da Kipar ne odustaje od svog stava:

„Ne, jer je pre svega mišljenje Međunarodnog suda vrlo ograničeno na usko, specifično pitanje koje se odnosi na proceduralni deo deklaracije. Istovremeno, mi verujemo da bilo šta što utiče na teritorijalni integritet zemlje treba da se radi putem pregovora i razgovora, a ne jednostranim proglašenjem nezavisnosti. Prema tome, naša pozicija ostaje ista: pozivamo sve strane da stupe u pregovore i nađu međusobno prihvatljivo rešenje.“

Švedska smatra da je prerano da se kaže da li će ijedna od pet članica Evropske unije da promeni stav.

„Treba da pričekamo i vidimo. Mislim da treba da pokušamo da pokrenemo proces uspostavljanja dijaloga Prištine i Beograda. Ima mnogo čisto praktičnih pitanja koja treba da se reše i jasno je da je to u interesu obe strane,“ rekao je švedski šef diplomatije Karl Bilt.

Italija je među prvima priznala Kosovo i njen ministar inostranih poslova Franko Fratini poziva Srbiju da ne otvara ponovo statusne razgovore sa Kosovom, istakavši da je vreme da se krene dalje i pregovara zajedno:

„Jedno je sasvim jasno, mi ne možemo da dodajemo nove preduslove u proces priključenja Srbije Evropskoj uniji, kao što je uslov da prizna Kosovo. Mnoge članice ga ne priznaju i to je sada problem za članice unije.“

Britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg je apelovao na Srbiju da se opredeli za pregovore, a ne za pretnje:

„Veoma pozdravljam prošlonedeljnu presudu Međunarodnog suda pravde. Mislim da je sada prilika, kao što je rekla Ketrin Ešton, da se otvori novo poglavlje, da se otvori stvarno period novih odnosa Srbije i Prištine.“

Posle sastanka visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton istakla ej da je mišljenje Međunarodnog suda pravde jasno i poručila da je još na stolu ponuda unije da podrži dijalog Beograda i Prištine. Italijanski šef diplomatije Franko Fratini je posle sastanka takođe saopštio da je specijalni izaslanik predsednika Srbije Borisa Tadića izložio ministrima inostranih poslova članica unije stavove Srbije prema rešenju problema Kosova, da su ti stavovi pomirljivi i da otvaraju mogućnost pregovora Beograda i Prištine. Fratini je međutim ukazao da ti pregovori ne mogu da se odnose na status Kosova. Šef francuske dipolomatije Pjer Leluš je pozvao Evropu da pruži podršku Srbiji i Kosovu, da ih ne zaboravi, i da unapređuje njihovu koegzistenciju.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg