Ministar kulture nije odgovoran za stanje u SNP

Извор: Викиновости


25. новембар 2009.
Beograd-  (Beta) Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić izjavio je u sredu da se ne smatra odgovornim za tešku i dramatičnu situaciju u kojoj se nalaze zaposleni u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

"Ministarstvo kulture Srbije nije servis Srpskog narodnog pozorišta, nije dužno da finansira bilo kakvu politiku tog pozorišta, nije obavezno da plaća bilo koji broj zaposlenih u toj ustanovi, ono nije banka u kojoj leži vaš novac i koji treba samo da bude prosleđen na vaš račun", poručio je Bradić u odgovoru na pismo zaposlenih u novosadskom teatru.

"Opstaju oni koji nalaze unutrašnje rezerve, koji su fleksibilniji i manje okovani u tradicionalne oblike organizovanja i poslovanja. Sedeti i očajavati što iz Beograda ne stiže novac i pri tom ništa ne preduzimati za sopstveni opstanak smatram priličnom inertnošću, manjkom snalažljivosti i shvatanjem profesije iz vremena koja su davno iza nas", ocenio je Bradić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo kulture Srbije se "i te kako brine za sudbinu Srpskog narodnog pozorišta, ali ne može upravljati njime, voditi njegovu poslovnu politiku, boriti se umesto njega za opstanak u teškim uslovima ekonomske krize". "Na snazi su nove okolnosti u kojima će neko preživeti, a neko neće. Za te okolnosti nije ni zaslužan niti odgovoran ministar kulture. Pogotovu ako je on sam iz vaše branše, pozorišni čovek, kome ni na kraj pameti ne pada da 'sistematski uništava' SNP i 'druge kulturne institucije u Vojvodini'", naveo je Bradić.

Zaposleni u SNP-u u utorak su održali jednosatni štrajk upozorenja zbog kašnjenja jedne i po plate, a ranije su u pismu Bradiću i pokrajinskom sekretaru za kulturu Miloradu Đuriću naveli da su nezadovoljni i zato što su njihove plate manje od plata zaposlenih u Narodnom pozorištu u Beogradu.


Извор[уреди]