Milosavljević:Struja će poskupeti za manje od 10 odsto

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. јануар 2011.
BEOGRAD, 8. januara 2011. (Beta) - Ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević ocenio je da bi struja u 2011. godini trebalo da poskupi najviše do 10 odsto.

On je agenciji Beta kazao da će tokom 2011. godine biti jedna korekcija cene električne energije, ali da to sigurno neće biti onoliko koliko Elektroprivreda Srbije (EPS) očekuje, a to je 15 do 18 odsto.

"Uprkos teškim vremenima, moramo da budemo realni, a kada je struja u pitanju, realnost je da ćemo najverovatnije tokom 2011. godine imati jednu korekciju cene koja neće biti sigurno na onom nivou koji EPS zahteva i očekuje, a to je neki nivo od 15 do 18 odsto", kazao je Milosavljević.

On je naglasio da će korekcija cene struje u Srbiji biti tek kada neplatiše i oni koji jednim delom prouzrokuju lošije rezultate u poslovanju EPS-a, na neki način budu pritegnuti da izmire bar jedan deo svojih obaveza.

"Tražili smo od EPS-a i Srbijagasa da porade na naplati ogromnih potraživanja od neurednih platiša koja se mere milijardama dinara, pa kada se naprave određeni pomaci na tom nivou, onda da razgovaramo o korekčiji cena", kazao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, bio je logičan zahtev da ova velika javna preduzeća prvo porade na naplati starih potraživanja od institucionalnih korisnika koji najviše duguju, naglašavajući da su najbolje i najurednije platiše i gasa i struje građani.

Struja u Srbiji je poslednji put poskupela u martu 2010, u proseku za 10 odsto, a pre toga je poskupela u avgustu 2008, u proseku za 8,9 odsto.


Извор[уреди]