Пређи на садржај

Mihalju Kertesu osam godina zatvora

Извор: Викиновости


27. децембар 2010.
BEOGRAD, 27. decembra 2010. (Beta) - Bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes osuđen je u ponedeljak pred Specijalnim sudom na osam godina zatvora zbog iznošenja na Kipar najmanje 38 miliona maraka i za finansiranje, novcem carine, Socijalističke partije Srbije i Državne bezbednosti u iznosu više od šest miliona nemačkih maraka i nekoliko desetina miliona dinara.

"Kertes je kao direktor Savezne uprave carina postupao po nalogu Slobodana Miloševića i naneo štetu budžetu SRJ tako što novac carine nije prebacivao u budžet, nego na račune Beobanke i preduzeća koje je osnovala ta banka i predavan je potom pravnim i fizičkim licima", rekla je sudija Nada Zec u obrazloženju presude.

Kako je navela sudija, Kertes nije osuđen za zločinačko udruživanje jer je sud utvrdio da nema nijednog dokaza da je Slobodan Milošević organizopvao kriminalnu grupu čiji su članovi bili Jovan Zebić, Nikola Šainović i Mihalj Kertes.

"Tužilsaštvo nije priložilo nijedan dokaz za zločinačko udruživanje", kazala je sudija Zec.

Kertesu je uračunato vreme provedeno u zatvoru od marta 2007. do marta 2008. godine. Kertes trenutno izdržava kaznu od godinu i po dana zatvora na koju je osuđen zbog umešanosti u ubistvo četiri funkcionera Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine.


Извор[уреди]