Пређи на садржај

Merkelova traži ukidanje paralelnih struktura

Извор: Викиновости


23. август 2011.
Београд-  (Beta) - Nemačka želi Srbiju u Evropskoj uniji, ali je za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU potrebno da se ostvari napredak u dijalogu sa Prištinom, izjavila je u utorak u Beogradu nemačka kancelarka Angela Merkel.

Za napredak u evrointegracijama Srbije potrebne dve stvari - reforme i odnosi sa susednim zemljama, rekla je Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

„Ukazali smo da je Nemačka priznala Kosovo, a Srbija to nije. To je situacija u kojoj je potreban naredak - rezultati u direktnom dijalogu, rad Euleksa i ukidanje paralelenih struktura“, objasnila je kancelarka Nemačke.

Tadić je rekao da Srbija nema iluzija da bi u EU uniju mogla da unese novi konflikt i da želi da reši sve konflikte u regionu.

„Srbija ima svoje principe u rešavanju konflikata i mi zelimo da s nemačkim prijateljima pronađemo vrlo praktičan put kojim čuvamo dignitet svih naroda u regionu“, rekao je Tadić dodajući da Srbija želi da kroz dijalog reši konflikt i da je to primarni interes Srbije.

„Duboko smo uvereni da smo ispunili ili ćemo ispuniti u narednih nekoliko nedelja sve kriterijume za status kandidata. Smatramo da status kandidata nije dovoljan imajući u vidu naše aspiracije. Želimo datum za početak pregovora, jer tada će biti učinjen sudbonosni korak i neće biti moguća revizija evropskog političkog procesa u Srbiji“, rekao je Tadić.

Извор[уреди]