Merkelova i Sarkozi o dužničkoj krizi

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


16. август 2011.
PARIZ, 16. avgusta 2011. (Beta-AP) - Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi (Nićolas Sarkozy) razgovaraće u utorak u Parizu o načinima da 17 zemalja evrozone nastupe zajedno u borbi protiv dužničke krize u Evropskoj uniji.

Ključna tema razgovora biće "mere za bolje slaganje u vezi sa finansijskim politikama", rekao je portparol Angele Merkel. Međutim, zvaničnici Francuske i Nemačke tvrde da se izdavanje zajednički garantovanih evroobveznica neće naći na dnevnom redu.

Do sastanka dolazi nakon burne sedmice na finansijskim tržištima, za šta se otkrivljuju dugovi vlada evropskih zemalja i bojazni da lideri Unije ne ulažu dovoljno truda u rešavanje ovog problema.

Strahovanja da bi za Italiju, treću ekonomiju Evropske unije, i Španiju, koja je na četvrtom mestu, moglo biti preskupo da servisiraju svoje dugove, podstakla su prošle nedelje Evropsku centralnu banku da interveniše na tržištu obveznica sa 22 milijarde evra.

Francuska i Nemačka zajedno nose gotovo polovinu ukupne ekonomske proizvodnje u evrozoni i predvode nastojanja da u toj oblasti dođe do reformi, a Nemačka čvrsto insistira na tome da druge zemlje Evropske unije pokažu veću fiskalnu disciplinu.


Извор[уреди]