Merkel: Drugi krug glasanja kao meč sa Srbijom

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Angela Merkel

30. јун 2010.

Berlin / Nemačka (Beta) Nemačka kancelarka Angela Merkel uporedila je u sredu drugi i treći krug glasanja Savezne skupštine za predsednika države s fudbalskim mečevima koje je na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi fudbalska reprezetnacija Nemačke odigrala sa Srbijom i Engleskom.

„Drugi krug je bio utakmica sa Srbijom, ali neka sada dođe meč sa Engleskom“, rekla je kancelarka pozivajući u pauzi između drugog i trećeg kruga poslanike svoje stranke, vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU), da glasaju za Kristijana Vulfa (Ćristian Wulff).

Vulfa su kao kandidata istakli CDU, bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) i Liberali šefa diplomatije Gida Vestervelea (Guido Westerwelle).

Međutim, iako delagati ovih stranaka imaju većinu od 644 glasa u Saveznoj skupštini koja predsednika bira, Vulf je u prvom krugu dobio samo 600, a u drugom 615 glasova.

Činjenica da njen kandidat nije dobio u prva dva kruga glasanja, predstavlja težak politički poraz za kancelarku Merkel i njenu vladu, koja se već mesecima nalazi u krizi, sa stalnim razmiricama između koalicionih partnera.

Pre današnjeg glasanja, kancelarka je najavila da će u subotu u Kejptaunu prisustvovati utakmici četvrtine finala Svetskog prvenstva između Nemačke i Argentine.


Извор[уреди]