Mere Narodne banke nisu suprotne odluci vlade

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. јун 2011.
BEOGRAD, 22. juna 2011. (Beta) - Narodna banka Srbije saopštila je u sredu posle sasatanka sa predstavnicima banaka i Vlade, da odluka NBS o povećanju učešća za stambene kredite sa 10 na 20 odsto nije u suprotnosti sa Uredbom Vlade Srbije o subvencionisanju stambenih kredita.

U saopštenju se navodi da je na sastanku predstavnika NBS i banaka razmotrena Odluka o merama sa očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, čija primena počinje 30. juna.

"Viceguverneri Mira Erić-Jović i Bojan Marković istakli su da je banka donela set mera pre svega da bi efikasnije kontrolisala i smanjila rizike u finansijskom sistemu Srbije i da bi uticala na postepeno preusmeravanje kreditiranja građana ka domaćoj valuti bez valutne klauzule", piše u saopštenju.

Podseća se da je uvedena zabrana indeksacije kredita u bilo kojoj valuti osim evra, uvedena je i obaveza polaganja depozita, odnosno učešća od 30 odsto na "nestambene kredite" indeksirane u evrima, i uveden je maksimalni iznos hipotekarnog kredita indeksiranog u evrima, od 80 odsto vrednosti založenih nekretnina. Navedeni uslov ne odnosi se na dinarske kredite bez valutne klauzule.

Predstavnici NBS ukazali su da "ovom odredbom nije propisano minimalno učešće korisnika kredita od 20 odsto jer se uslov odnosa visine kredita i procenjene založene nepokretnosti, ne odnosi na dinarske kredite, dok se kod valutno indeksiranih preostalih 20 odsto može ispuniti i zalaganjem druge nepokretnosti prihvatljive za banku".


Извор[уреди]