Meksički umetnici učestvuju u oslikavanju zgrada

Извор: Викиновости


22. август 2011.
PROKUPLJE, 22. avgusta 2011. (Beta) - Mladi umetnici iz Meksika Heronimo Rosales (20) i Gustavo Alvarez (21), sa još 10 kolega iz Srbije, učestvuju u akciji ukrašavanja prokupačkih zgrada muralima i grafitima.

Umetnici iz Meksika su u Srbiju po prvi put doputovali iz daleke Latinske Amerike na poziv prokupačke opštine kako bi bili gosti grada i učestvovali na tradicionalnoj likovnoj koliniji "Boža Ilić" na Belom Kamenu, u blizini Prokuplja.

Nakon kolonije, umetnici su se uključili u akciju oslikavanja Prokuplja, pod pokroviteljstvom srpskog Ministarstva omladine i sporta, u kojoj učestvuje desetak mladih akedemskih slikara iz cele Srbije.

"Mladi prokupački slikari i studenti Likovne akademije kao grupa 'Potpis omladine' konkurisali su za sredstva od oko 90.000 dinara kod Ministarstva za omladinu kako bi u letnjim mesecima bojom i kistom ukrasili zidove zgrada u nihovom rodnom gradu", rekao je agenciji Beta jedan od organizatora Miloš Kostić.

Prema njegovim rečima, nakon što su im sredstva bila odobrena, nabavili su materijal i boje i počeli da oslikavaju grad. "Oduševljeni smo da su nam se priključili i gosti iz Meksika koji su doneli motive muzike i žara Latinske Amerike, koji će sada krasiti i Prokuplje", dodao je Kostić.


Извор[уреди]