Međunarodno pravo je na strani Srbije

Извор: Викиновости


1. децембар 2009.
Hag-  (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je u utorak u Hagu nadu da će Međunarodni sud pravde stati u odbranu prava Srbije na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Posle nastupa delegacije Srbije u raspravi o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova u haškoj Palati mira, Jeremić je ocenio da su na strani Srbije "međunarodno pravo, istorijska pravda i dve trećine sveta".

"Naš je argument da je nedozvoljivo u 21. veku protiv njene volje rasparačavati miroljubivu, međunarodno priznatu demokratsku zemlju, članicu UN. Ako je to dozvoljeno u 21. veku, onda je sve dozvoljeno. Ja se nadam da će se pokazati da nije tako i da će Međunarodni sud pravde stati u odbranu fundamentalnih principa međunarodnog prava, među kojima je i pravo na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država", izjavio je Jeremić.

On je dodao da je pred Srbijom "i dalje velika borba". Nju "ne smemo i nećemo izgubiti ako ostanemo istrajni i mudri i, što je najvažnije, jedinstveni", rekao je Jeremić.


Извор[уреди]