Mato Glušac - poslednje čudo

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


18. oktobar 2012.
Beograd/ Srbija (PRobjave) - Knjiga Mato Glušac - poslednje čudo autorke Bojane Glušac, koja za osnovu svoje građe tumači lik i delo Mata Glušca, "vjetrovnjaka, oblačara, alovitog i zduhaća", zapravo prati putovanje glavne junakinje Lade, savremene mlade žene koja se vraća korenima i u staroj porodičnoj kući pronalazi svoje sopstvo, svoju suštinu. Knjiga prati lik protagonistkinje u realnosti, presecajući radnju simbolističkim opisima njenih snova, dijalozima sa davno umrlim čudesnim pretkom i poezijom koja iz Lade izlazi kroz skrivene kanale duhovnosti.

Neobična i smela struktura knjige, koja vešto kombinuje dijalog, monolog, impresionističke emotivne izlive, te poeziju i prozu, čitaoca vodi na putovanje na čijem kraju ga očekuju duboke duhovne misli autorke kroz koje progovara generacijska mudrost. Uz laganu retoriku i jednostavne rečenice, čitalac će primiti kompleksne ideje o ljubavi, ljudskom umu, borbi dobra i zla i istovremenom nepostojanju i jednog i drugog, te emocijama, egu i duhovnosti, što autorka vidi kao osnovnu snagu dela.

"Knjiga je nastala kao potreba da se u reči pretoče misli koje me prate već dugo. Oslonila sam se na porodičnu priču i knjige o Matu Glušcu, pretku kojeg i danas pamte Hercegovina i severna Crna Gora. Iz uloge psihoterapeutkinje, želela sam da dovedem u vezu psihološko i duhovno biće, jer verujem da sjedinjenje svih pojavnih oblika čoveka može da dovede do harmonije. Nadam se da sam uspela da napišem knjigu koja će u čitaocu probuditi želju za samospoznajom i koja će mu doneti mir.", rekla je Bojana Glušac, autorka knjige. "JA SAM... Miris koji ružu stvara, Pokret što prethodi vetru..."

O autorki: Bojana Glušac rođena je u Beogradu 1970. godine. Diplomirala je na Defektološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon čega se edukovala u oblasti psihodrame, specifičnog terapeutskog metoda koji ju je osposobio da razvija likove i pre nego što je počela da piše. Trenutno usavršava metod koji objedinjuje različite tehnike, a ima za cilj transformaciju i osvešćivanje uma kao osnovu za dalji duhovni razvoj. Knjiga Mato Glušac - poslednje čudo je njen drugi roman. Prvi, pod nazivom, Šire od prostora, kraće od vremena, objavljen je 2010. godine.

Извор[уреди]Bookmark-new.svg