Martijev izveštaj nije prepreka za dijalog o Kosovu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. децембар 2010.
BEOGRAD, 21. decembra 2010. (Beta) - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin smatra da navodi iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu ne mogu biti izgovor da ne počne dijalog Beograda i Prištine.

U intervjuu za B92 Kacin je istakao da taj dijalog neće krenuti na nivou predsednika, niti premijera ili ministara, već na nižem nivou. Rekao je da je za njega bio šok ne sam sadržaj izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija nego što u njemu "nema konkretnih dokaznih elemenata".

On je istakao da očekuje od čoveka koji je bio bivši tužilac, da pruži nešto više, još neki dodatni dokaz. Dodao je da izveštaj prvo treba da usvoji Savet Evrope u januaru pre nego što bi navode iz izveštaja eventualno mogao da razmatra Evropski parlament.

Kacin je potvrdio da bi završetak saradnje Srbije sa Haškim tribunalom pomoglo zemlji da krene napred u pridruživanju Evropskoj uniji ali i da to nije jedina prepreka Srbije na tom putu. On je rekao da je problem što se Srbija trudi oko Ratka Mladića i Gorana Hadžića godinama ali nema rezultata, i da je to priča "koja treba da se zavrrši".

Извор[уреди]