Marković: Srbiji potrebno novo izborno zakonodavstvo

Извор: Викиновости


23. avgust 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu izjavio je da je Srbiji potrebno novo izborno zakonodavstvo kako bi građani glasali za pojedince, a ne za stranačke liste.

"Ministartvo će pokušati ponovo da pridobije političke partnere za promenu izbornog zakonodvstva, što nismo uspeli u prošloj vladi. Nadamo se da će u ovoj vladi biti bolja atmosfera za to i da ćemo promeniti izborni sistem da građani imenom i prezimenom znaju koga biraju a ne da glasaju za neke liste gde praktično ne znaju ko su ljudi", rekao je Marković u intervjuu agenciji Beta.

Marković je rekao da njegovo ministarstvo nema konkretne zadatke koji se odnose na zakone neophodne za dalje evropske integracije, osim na izborno zakonodavstvo, odnosno na ustavnu odredbu po kojoj mandati pripadaju de fakto političkim strankama.

Ministar je istakao da se priprema i zakon o organima za sprovođenje izbora da bi departizovalo i stvorilo nezavisno radno telo koje će sprovoditi, navodeći da je svestan da će biti protivljenja tome, jer se potpuno smanjuje uticaj stranaka u izbornom procesu.

Prema njegovim rečima, ukoliko Vlada Srbije potraje i ne bude nekih nepredviđenih događaja u našoj zemlji, sledeći republički izbori bi mogli da budu održani sa jedistvenim biračkim spiskom.

On je precizirao da je zakon urađen i da je informatičko i tehničko rešenje primenjivo.

On je izrazio nadu da će blokada parlamenta biti prevaziđena, navodeći da je to mesto gde se prosto reflektuju razna društvena dešavanja i gde opozicija ukazuje na stvari sa kojima se ne slaže, a koje nisu deo parlamentarnog rada.

Извор[уреди]