Manoel de Oliveira sa 102 godine planira još filmova

Извор: Викиновости


10. децембар 2010.
LISABON, 10. decembra 2010. (Beta-AFP) - Portugalski režiser Manoel de Oliveira, koji u subotu slavi 102. rođendan, izjavio je da planira da "snimi još nekoliko filmova".

"Imam u planu još nekoliko projekata", kazao je De Oliveira i dodao da bi među tim projektima mogla da bude adaptacija poslednjeg romana portugalske književnice Agustine Bese Luiš. "Ne bih voleo da odem na onaj svet a da ne snimim taj film, ali pre toga imam druge ideje", kazao je režiser agenciji Lusa. De Oliveira je u rodnom Portu predstavio svoj novi kratkometražni film inspirisan portugalskom slikom iz 15. veka "Paneis de Sao Vicente de Fora", koja ilustruje portugalsko društvo u doba velikih otkrića.

Osvrćući se na 80 godina karijere, De Oliveira je ocenio da je imao "sreće" i "energije dobijene od zvezda". Od prvog filma "Rad na obalama Doura" iz 1929, portugalski reditelj snimio je blizu 100 dugometražnih filmova. De Oliveira je, pored ostalog, poznat kao reditelj filmova "Prošlost i sadašnjost", "Pogubna ljubav", "Franciska", "Cipelica od satena", "Božanstvena komedija", "Dolina Avram" i "Manastir".


Извор[уреди]