Manjinski akcionari Aktavisa traže više novca za akcije

Извор: Викиновости


25. decembar 2012.
Leskovac/ Srbija (Beta) Predstavnici manjinskih akcionara leskovačkog Zdravlja Aktavisa ocenili su u utorak da je cena za kupovinu akcija od 46 evra po komadu, koju je ponudila centrala farmaceutske kompanije Aktavis, niska i zatražili da ona iznosi najmanje 135 evra.

„Prema našoj računici, minimalna cena po akciji bi trebalo da iznosi 135 evra, ako se u obzir uzme ukupna aktiva Aktavisa iz bilansa za prošlu godinu, a 165 evra, ako se ima u vidu da je u modernizaciju i standardizaciju u proizvodnji lekova u Zdravlju proteklih godina uloženo nekoliko desetine miliona evra“, kazao je novinarima predsednik Društva manjinskih akcionara Siniša Petrović.

Manjinski akcionari sa 26,74 odsto su Akcioni fond, odnosno država Srbija, a u tom paketu bivšim i sadašnjim radnicima „Zdravlja“ pripada 12,09 odsto akcija.

Petrović je kazao da ponuđena "mizerna cena" ima veze sa vrtoglavim padom akcija Aktavisa na berzi, koje su za nekoliko meseci pale sa 9.200 na 1.200 dinara.

„Sumnjamo da je došlo do veštačkog pada akcija jer je njihov sunovrat počeo na dan prodaje Aktavisa američkoj kompaniji, a najniži nivo u istoriji se beleži ovih dana, kada je objavljena ponuda za preuzimanje preostalih akcija“, kazao je Petrović.

Kompaniju Aktavis, u čijem sastavu posluje „Zdravlje“, kupila je pre nekoliko meseci kompanija Votson farmaceutikals za 4,25 milijardi evra, ali je ta američka kompanija nastavila da posluje pod imenom Aktavis.

Izvor[уреди]