Manje prostora za dijalog, ali ovo nije kraj

Извор: Викиновости

3. april 2013.
Beograd/ Srbija (Beta) Prostora za dijalog Beograda i Prištine i dalje ima, ali je "mnogo manji nego juče", izjavio je u sredu agenciji Beta bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević.

"Ja ne mislim da je ovo kraj pregovora, ali mislim da sve ovo skupa predstavlja loš dan za sve tri strane", rekao je Pribićević.

On je rekao da se zbog ovakvog ishoda pregovora "evropske perspektive Srbije udaljavaju, a ekonomske perspektive ostaju vrlo maglovite", dodajući da stanje "već sutra može biti drugačije".

"Verujem da će se pregovori nastaviti, ali mislim da će to otvoriti pitanje orijentacije Srbije, da li to ostaje Brisel ili će Srbija gledati više prema istoku" ocenio je bivši ambasador i dodao da smatra da će zagovornici pridruživanja Srbije EU "još više oslabiti".

Pribićević je ocenio da četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova "neće raditi bilo šta mimo države Srbije", ali da će ići u pravcu povezivanja u cilju "gradjenja zajedničke bezbednosti".

"Što se tiče kosovske strane, u ovom trenutku oni ostaju da žive u nečemu što je svakako beda i siromaštvo, i dok ne reše odnose sa Srbijom njihova nezavisnost ostaje osporena i visi u vazduhu", dodao je Pribićević.


Izvor[уреди]