Mamografa ima, ali ne i obučenog kadra

Извор: Викиновости


28. novembar 2012.
Novi Sad/ Srbija (Beta) Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić-Dejanović najavila je u sredu da će sa japanskim ambasadorom i donatorima uskoro razgovarati o problemu sa poklonjenim mamografima koji se u Srbiji ne koriste jer nema obučenog kadra.

Đukić-Dejanović je novinarima u Novom Sadu rekla da je osnovni problem u tome što je oko 30 mamografa japanskih donatora podeljeno zdravstvenim ustanovama koje nemaju obučene radiologe i zato njihova iskorišćenost nije potpuna.

"Najozbiljnije radimo na tome da obezbedimo brzu edukaciju svih radiologa koji mogu raditi skrininge. Mi skrininge kod raka dojke ne radimo u dovoljnoj meri u Srbiji i neophodno je da oni budu neuporedivo češći, kod praktično svih žena", rekla je ona.

Precizirala je da je ovaj problem najizraženiji u malim sredinama, gde osoblje ne zna da radi skrininge na mamografima, zbog čega nisu svi mamografi u funkciji.

Iz Japana je u Srbiju stiglo 30 analognih i dva digitalna mamografa, radi unapređenja zdravstvenog sistema Srbije i sprovođenja Nacionalnog programa "Srbija protiv raka". Projektom je, pored aparata, obuhvaćena kompletna prateća oprema, a bila je planirana i edukacija stručnjaka iz Srbije u Japanu.


Izvor[уреди]