Malović: Podrška EU za reformu pravosuđa

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Snežana Malović

1. фебруар 2011.
BRISEL, 1. februara 2011. (Beta) - Srpska ministarka pravosuđa Snežana Malović izjavila je u utorak u Briselu da je evropska komesarka za pravosuđe Vivijan Reding podržala dosadašnje korake Srbije u reformi pravosuđa.

Premijer Srbije Mirko Cvetković i ministarka Malović su u susretu s komesarkom Reding razgovarali o dosadašnjoj reformi pravosuđa, koja će i ubuduće biti ostvarivana u saradnji s Evropskom komisijom.

Snežana Malović je naglasila da očekuje da će glavnina cele reforme i drugi ključni zadaci biti obavljeni pre nego što u oktobru evropski komesar za proširivanje Štefan File objavi izveštaj Evropske komisije o ostvarenim reformama u Srbiji. To će biti presudno za odluku Saveta ministara Evropske unije da Srbiji odobri status kandidata za članstvo i datum početka pregovora o tome.

Srpska ministarka je naglasila da je komesarku Reding izvestila o promenama vezanim za opšti izbor sudija i tužilaca, izmenu procedure rada u civilnim i krivičnim postupcima, izmenana u postupku izvršenja, promeni organizacije rada, kao i o promeni svesti u javnosti prema tim pitanjima.

Komesarki za pravosuđe EK dati su na uvid i konkretni rezultati rada srpskih sudova, s obzirom na glavne postavljene ciljeve efikasnijeg rešavanja sudskih postupaka, snaženje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, isto kao i pospešenja priliva investicija, rekla je Malovićeva.


Извор[уреди]