Maloletnici lako dolaze do alkohola

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. jun 2009.
Beograd/ Srbija (Beta) - Četvrtina učenika prvih razreda srednjih škola redovnije konzumira alkohol, a devet od 10 učenika popilo je jedno ili više alkoholnih pića, rezultati su danas predstavljeno istraživanja o upotrebi alkohola i droga među mladima.

Istraživanje pokazuje da je skoro jedna polovina tih đaka, njih 46 odsto, popušilo bar jednu cigaretu, a oko 15 odsto njih konzumiralo neku psihoaktivnu supstancu.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je na konferenciji za novinare da se pusenje među đacima prvih razreda srednjih škola koji su popušili bar jednu cigaretu u poslednjih mesec dana istraživanja, u 2008. godini smanjilo za 8,9 odsto u odnosu na 2005. godinu, a svakodnevno pušenje za 5,2 odsto.

"Procenat korišćenja alkohola u poslednjih mesec dana među istom populacijom u Beogradu, Nišu i Novom Sadu pao je sa 72,3 odsto u 2005. na 53,2 odsto u 2008. godini, kao i procenat učenika koji su popili pet ili više pića za redom opao je za oko sedam odsto", naveo je on.

Ministar je istakao da je u Srbiji zakonom zabranjena prodaja i služenje pića maloletnicima, ali da je istraživanje pokazalo da najveći deo njih lako dolazi do alkohola.

Извор[уреди]