Malo verovatno da će vlada pozvati Srbe na izbore

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


17. јун 2009.
Beograd-  (Beta) Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je u sredu da Vlada Srbije za sada nema stav prema eventualnom učešću kosovskih Srba na lokalnim izborima na Kosovu 15. novembra, ali da je malo verovatno da će Beograd pozvati Srbe da izađu na birališta.

Ivanović je za agenciju Beta kazao da država treba što pre da zauzme stav po tom pitanju jer ima negativna iskustva sa odlukama koje su donete u "poslednjem trenutku". "Male su šanse da Srbija podrži izlazak na lokalne izbore, pogotovu u ovakvoj situaciji. Moje mišljenje je da bi eventualno uključivanje OEBS-a i organizovanje izbora samo za Srbe možda bio izlaz iz ove situacije posebno zbog procesa formiranja novih opština koje Albanci vezuju za Ahtisarijev plan koji Srbija odbacuje", rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, zbog svega treba očekivati malu izlaznost Srba na izbore 15. novembra, pa će biti sporan i legitimitet predstavnika srpske zajednice koji tada dobiju mandat. Državni sekretar je kritikovao prištinske vlasti i međunarodne predstavnike na Kosovu jer nisu priznali rezultate lokalnih izbora koje je Srbija održala 11. maja prošle godine i na kojima su predstavnici lokalnih samouprava dobili veliki broj glasova, a samim tim i legitimitet.


Извор[уреди]