Malinari pozvani da obustave protest

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. септембар 2011.
BEOGRAD, 15. septembra 2011. (Beta) - Međunarodni institut za bezbednost preporučio je u četvrtak Vladi Srbije da uvaži zahteve malinara, a malinarima da privremeno obustave protest zbog bezbednosne situacije u Srbiji.

Taj insitut, kao ustanova koju je Unija proizvođača malina Srbije angažovala kao bezbednosnog konsultanta protesta malinara, smatra da su realni zahtevi malinara da im se obezbedi subvencija od 26 dinara po kilogramu maline.

"Uniju proizvođača malina Srbije pozivamo da, zbog teške bezbednosne situacije u kojoj se država Srbija nalazi zbog najavljenih akcija preuzimanja graničnih prelaza Jarinje i Brnjak od kosovskih vlasti, privremeno obustavi svoje proteste i najavljene blokade puteva i pruge Beograd-Bar", navodi se u saopštenju Međunarodnog instituta za bezbednost.

Na taj način malinari bi, kako je istaknuto, pokazali ministru poljoprivrede Dušanu Petroviću da su, "za razliku od njega, društveno odgovorni i da veoma dobro razumeju šta u ovom trenutku znači državni interes i jedinstvo po pitanju najavljenih događaja na Kosovu, te da zbog toga ne žele dodatno da otežavaju svojoj državi".

Malinari protestuju od 11. septembra zahtevajući da sadašnja otkupna cena malina od 85 do 95 dinara po kilogramu bude povećana na 100 dinara, i da subvencije za izvoz budu 26 dinara.

Извор[уреди]