Mađarska će lobirati da Srbija dobije status kandidata

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. јануар 2011.
Београд-  , (Beta) - Mađarska će se tokom predsedavanja EU u prvoj polovini ove godine, zalagati da Srbija dobije pozitivno mišljenje Evropske komisije za sticanje statusa kandidata u EU, izjavio je ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic (Oszkar Nikowitz).

„U vezi sa integracijom Srbije u periodu mađarskog predsedavanja nije planiran neki konkretan korak. Evropska komisija će u drugoj polovini godine, verovatno u novembru, pripremiti 'avi' (avis) - mišljenje na osnovu kojeg će se odlučivati o statusu kandidata za članstvo“, rekao je Nikovic u intervjuu portalu Euraktiv Srbija (www.EurActiv.rs).

„Mi ćemo tokom pripreme tog mišljenja pružiti svu pomoć Srbiji da ispuni uslove, a sa druge strane lobiraćemo u interesu pozitivnog mišljenja Komisije“, kazao je Nikovic.

On je rekao da će Mađarska koristiti ugled predsedavajuće EU da bi zadržala u centru pažnje perspektivu integracije Balkana u EU, ali je ukazao da zemlja koja predsedava Unijom, nema tako široke nadležnosti da bi mogla da ostvari sve svoje prioritete.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg