MSP nije legalizovao otcepljenje Kosova

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

25. јул 2010.
BEOGRAD, 25. jula 2010. (Beta) - Skupština Srbije ocenila je da Međunarodni sud pravde, prilikom izricanja savetodavnog mišljenja o proglašenju nezavisnosti Kosova, nije legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja Kosova, navodi se u Predlogu odluke koja će se u ponedeljak naći pred poslanicima parlamenta.

U predlogu odluke Vlade Srbije o kojoj će se raspravljati na vanrednom zasedanju zakazanom za ponedeljak, 26. jula, dodaje se da MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca.

Dodaje se da parlament potvrđuje dosadašnju politiku očuvanja suvereniteta i integriteta Srbije, vodjenu na osnovu odluka Skupštine, i nalaže vladi korišćenje svih diplomatskih i političkih sredstava koja stoje na raspolaganju suverenim državama, članicama UN.

"Narodna skupština izražava puno opredeljenje za ostvarivanje državnog i političkog jedinstva po pitanju očuvanja Kosova i Metohije i potvrđuje da Republika Srbija nikada neće, ni eksplicitno ni implicitno, priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije", navodi se u tom predlogu.


Извор[уреди]