MMF predviđa rast svetske privrede

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

9. јул 2010.

Vašington / SAD (Glas Amerike) Međunarodni monetarni fond saopštio je da se svetska privreda oporavlja brže od očekivanog, ali da se takođe suočava sa mogućim usporenjem zbog dužničke krize u evropskim državama.

U najnovijoj Svetskoj ekonomskoj proceni objavljenoj danas, ta zajmodavna institucija sa sedištem u Vašingtonu predivđa da će svetska privreda ove godine porasti za 4,6 odsto, što je više od prethodne prognoze od 4,2 odsto, objavljene u aprilu. Međutim, MMF saopštava da su rizici po svetski ekonomski oporavak „naglo porasli“ kao rezultat dužničkih problema zemalja eurozone. MMF apeluje na te zemlje da sprovedu finansijske reforme u cilju ponovnog uspostavljanja poverenja u njihove bankarske sisteme.

MMF je takođe poboljšao predviđanja o američkom ekonomskom oporavku za 2010. godinu na 3,3 odsto, dok je ranija procena bila 2,7 odsto.

MMF kaže da je američki oporavak sve snažniji i da je jači od predviđenog zbog, kako se navodi, moćnog i efikasnog reagovanja američke vlade. Međutim, takođe se navodi da bi Obamina administracija morala da učini više na smanjenju američkog državnog duga na podnošljivi nivo.

Извор[уреди]Bookmark-new.svg