MMF dao zeleno svetlo za kredit Srbiji od 350 miliona evra

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

21. март 2010.

Beograd / Srbija (SETimes) MMF je dao visoke ocene sadašnjem ekonomskom učinku, dovoljno dobre za još jedan stend-baj kredit. Međutim, Srbija mora da uradi više da bi prevazišla krizu i ispunila zahteve koje je postavio Fond, rekli su zvaničnici MMF-a.

Srbija je ispunila sve "ključne kvantitativne ciljeve" i uspešno dovršila stend-baj aranžman sa MMF-om u vrednosti 2,9 milijarde evra, izjavio je Albert Jager, šef misiije Fonda u Srbiji, posle dvonedeljne revizije sporazuma. Istovremeno, Fond je ukazao na potrebu značajnog napretka na strukturnim poljima, poput reforme penzijskog sistema.

"Program se sprovodi dobro ... u znatnoj meri", rekao je Jager. "Ono što je ohrabrujuće, sa stabilizacijom ekonomije i daljom snažnom posvećenošću stranih banaka Srbiji, ekonomija počinje da se oporavlja."

Srbija nije dobila takvu ocenu od MMF-a u poslednjih deset godina, izjavio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Međutim, zamrznute plate i penzije, visoka stopa nezaposlenosti i porast broja stečaja i dalje su "ozbiljni udari" sa kojima se zemlja suočava, navodi se u izveštaju MMF-a.

MMF planira da proceni vladin plan nove indeksacije penzija, koji će, prema rečima potpredsednika vlade Jovana Krkobabića, stupiti na snagu u aprilu 2011. godine. Planom se uzima u obzir prilagođavanje rasta penzija sa povećanjem plata u javnom sektoru.

Izmene u načinu izračunavanja penzija za sada su samo sugestije, rekao je Jager, ističući da MMF ostaje skeptičan u pogledu tog predloga.

"To može da se uradi samo ako i plate i penzije u naredne dve godine rastu na takav način da njihov udeo u BDP-u ozbiljno pada", rekao je on. "U ovom trenutku ne postoje garancije da će sledeće godine, koja je početak izbornog perioda, plate u javnom sektoru moći da se kontrolišu."

MMF je takođe podsetio vladu na obećanja koja je dala prilikom prethodnih revizija sporazuma, poput smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru. Prema zvaničnoj statistici, jedna trećina od 2 miliona zaposlenih u Srbiji radi u nekom od nivoa vlasti ili u državnim kompanijama. Vlada planira da smanji taj broj zaposlenih za oko 8.000 do aprila.

"Dogovorili smo se da postepeno smanjujemo javnu potrošnju, koja bi trebalo da iznosi 2 odsto BDP-a između kraja 2008. i kraja 2010. godine", rekla je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Otpuštanja u državnoj administraciji biće jedno od nekoliko pitanja koja će biti razmotrena na sledećem sastanku sa delegacijom MMF-a, koji je predviđen za maj.

Još jedan izazov koji Srbija mora da prevaziđe, prema zahtevima MMF-a, jeste jačanje njene valute. Dinar je pao u odnosu na evro i nedavno je kurs određen na oko 99,33 dinara za evro, rekla je Dragutinović.

Srbija bi trebalo da smanji zavisnost od pozajmljivanja spolja, ojača domaću štednju i privuče strane investitore, ukazao je MMF. Srbija ne može sebi da priušti povratak na model rasta iz vremena pre krize, zasnovan na visokoj potrošnji, niskoj domaćoj štednji i niskom izvozu, rekao je Jager.

"Srbija treba da 'promeni brzinu' i prati primer uspešnih zemalja istočne Evrope koje su uspele da grade konkurentne ekonomije sa trgovačkom robom i visokim nivoom domaće štednje", rekao je Jager. "Kratkoročno gledano, to je bolno, ali je prosperitet dugoročan."

Извор[уреди]Bookmark-new.svg