Luka najavila predstavku Visokom savetu sudstva

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. септембар 2011.
BEOGRAD, 23. septembra 2011. (Beta) - Luka Begrad najavila je u petak da će Visokom savetu sudstva i ministarstvu pravde dostaviti predstavku povodom postupanja sudova u sporu tog preduzeća i grada Beograda o pravu raspolaganja lučkim zemljištem.

U saopštenju Luke Beograd navodi se da je "kuriozitet" da su sudije Alepacionog suda potvrdile rešenje Višeg suda u sporu Luke i grada Beograda, a koje su prethodno, u februaru ove godine, ukinuli.

Apelacioni sud u Beogradu saopštio je u petak da je delimično potvrdio, a delimično ukinuo prvostepeno rešenje Višeg suda u Beogradu o uvođenju privremenih mera zabrane otuđenja i raspolaganja parcelama Luke Beograd.

Odlučujući o žalbi Luke Beograd na rešeenje Višeg suda kojim je tom preduzeću određena privremena mera svakog otuđenja, raspolaganja i otuđenja nepokretnosti na katastarskim parcelama, Apelacioni sud je prvostepeno rešenje ukinuo za nekoliko katastarskih parcela za koje je Luka Beograd dostavila dokaze da je nosilac prava korišćenja treće lice koje nije stranka u postupku.

Za ostale katastarske parcele prvostepeno rešenje je potvrđeno jer je, po oceni Apelacionog suda, Viši sud pravilno našao da su ispunjeni uslovi za određivanje privremene mere pošto je tužilac dokazao da postoji opasnost od nastanka nenadoknadive štete.

Grad Beograd i Luka Beograd se sedam godina spore oko prava na raspolaganje lučkim zemljištem od oko 200 hektara.

Luka Beograd je saopštila da je za 93 odsto akcija tog preduzeća plaćeno 54 miliona evra, a prodajna cena bi bila 74 miliona evra, kada se doda kamata po kojoj se država zadužuju na finansijskom tržištu.

Извор[уреди]