Loša rešenja izmene zakona o planiranju i izgradnji

Извор: Викиновости


25. фебруар 2011.
Србија -  (Beta) - Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ocenila je u petak da je odredba o konverziji prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem, koja će se naći u izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, loše rešenje.

"Konverzijom se htela zamagliti činjenica da vlada neće da se donese zakon o javnoj svojini, kao i da bi se onemogućila restitucija u naturalnom obliku", rekla je Baraćeva javnoj prezentaciji zakona organizovali Skupština Srbije i Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji.

Ona je navela da problem u postupku konverzije predstavlja gradsko građevinsko zemljište na kome su izgrađeni objekti koji su bili privatizovani, jer to zemljište nije bilo u prometu, pa je njegova vrednost u postupku privatizacije bila nula.

Baraćeva je podsetila da se prema prethodnom zakonu konverzija mogla vršiti uz naknadu tržišne vrednosti, da bi kasnijom uredbom to bilo promenjeno, pa se tržišna vrednost umanjivala za troškove pribavljanja zemljišta, iako tih troškova nije bilo.


Извор[уреди]