Пређи на садржај

Loš status svedoka problem suda u Hagu

Извор: Викиновости23. август 2011.
(Beta) - Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je u utorak da je poslednji svedok na suđenju Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom Šefćet Kabaši svojim nastupom ukazao na problem zaštite svedoka.

Komentarišući svedočenje Kabašija, koji je 2005. godine precizno opisao postupanje u zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana a u ponedeljak i utorak negirao da je tamo bilo zatvora, Kandić je rekla da je njegovo izlaganje „protivrečno“ i optužujuće.

„S jedne strane je rekao da je srećan što je živ, onda je bio vrlo oštar prema Tribunalu, prebacujući mu upravo ono što je njegov problem - problem zaštite. Svedoci koji su insajderi nemaju odgovarajuću zaštitu i za njih takva zaštita ne postoji“, rekla je ona agenciji Beta.

Prema njenim rečima, Kabaši je ukazao da ne postoje mere za zaštitu svedoka sličnih njemu i postavio pitanje šta se desilo sa drugim svedocima, pošto prevashodno misli na to da ostane živ.

„On nije neprijateljski svedok, on je svedok koji zamera toj međunarodnoj instituciji što ne vodi dovoljno računa o tome da li postoje uslovi za svedočenje svedoka kao što je on“, navela je Kandić.

Prema rečima Nataše Kandić, njegovo svedočenje dokazuje da postoji ozbiljan problem sa svedocima i da sud to mora rešiti jer u suprotnom nema suđenja koje će doneti pravičnu presudu.

Извор[уреди]