Ljubinka Trgovčević se protivi postavljenju novog upravnika

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


4. decembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) V. d. predsednice Upravnog odbora Istorijskog muzeja Srbije, istoričarka Ljubinka Trgovčević usprotivila se odluci vlade da za novog vršioca dužnosti upravnika tog muzeja postavi Miroslava Živkovića.

U pismu premijeru Ivici Dačiću, Ljubinka Trgovčević je navela da Upravnom odboru muzeja niko nije dostavio biografiju novopostavljenog v. d. upravnika, koja bi omogućila da se "stekne uvid u dosadašnju profesionalnu karijeru i kvalifikacije za rukovodjelje ovom izuzetno važnom nacionalnom kulturnom ustanovom".

"To je razlog što ne mogu da se saglasim sa ovim rešenjem i da s postavljenim vršiocem dužnosti potpišem ugovor o radu na neodređeno vreme, što je od mene zahtevano od strane Muzeja, jer to nije u skladu sa Zakonom o kulturi, čl.37 i 44", navela je Ljubinka Trgovčević u pismu.

Ona je zbog toga predložila premijeru da, ako ovakav postupak postane praksa, "ukine sve upravne odbore" u republičkim ustanovama kulture, jer "njihovo postojanje postaje besmisleno, posebno ako se uzme u obzir da je predlogom budžeta za 2013. godinu za kulturu predviđeno samo 0,62 ukupnog budžeta".

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg