Ljajić o garancijama za haške optuženike

Извор: Викиновости


17. decembar 2007.
Bujanovac/ Srbija (Beta) - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić danas je rekao Vlada Srbije redovno podnosi izveštaje Haškom tribunalu o kretanju i ponašanju optuženika koje si na privremenoj slobodi, da do sada nije bilo problema i da su zato uvažene garancije koje je vlada dala.

Ljajić je to rekao na konferenciji za novinare u Bujanovcu na pitanje zašto je i kako Vlada Srbije dala garancije za bivšeg oficira JNA Veselina Šljivančanina koji se nije dobrovoljni predao Haškom tribunalu, već je uhapšen 2003. godine u Beogradu i izručen Tribunalu.

"U obavezi smo da redovno podnosimo izveštaje o kretanju haških optuženika koji su uz garancije države pušteni na uslovnu slobodu i da li poštuju pravila pod kojima su pušteni na slobodu. Do sada nismo imali problema i zato su naše garancije i uvažene. Davaćemo garancije i u drugim sličnim primerima", rekao je Ljajić.

Šljivančanin, kome je žalbeno veće Haškog tribunala odobrilo privremeno puštanje na slobodu, pošto je odslužio 90 odsto kazne, stigao je juče u Beograd.

Извор[уреди]