Ljajić:Nakon usvajanja rezolucije očekujemo istragu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. јануар 2011.
BEOGRAD, 24. januara 2011. (Beta) - Srbija očekuje da rezolucija Saveta Evrope o izveštaju Dika Martija bude prihvaćena sa velikom većinom i da, nakon toga, bude otvorena istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu, izjavio je u ponedeljak srpski ministar Rasim Ljajić.

Ljajić je televiziji B92 rekao da Srbija očekuje da Euleks otvori istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i da se utvrdi puna istina u vezi s tim.

"Srbija insistira na pravnom, a ne političkom terenu. Ne ulazimo u političke reperkusije usvajanja rezolucije. Nas zanima samo puna istina i da krivci odgovaraju", rekao je Ljajić na pitanje o izveštaju Dika Martija koji će u utorak biti na dnevnom redu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Haški tribunal otvori istragu o trgovini ljludskim organima na Kosovu za koje se optužuju pripadnici bivše OVK, Ljajić je rekao da se Tribunal time neće baviti.

"Ta priča je završena. Tribunal neće podnositi nove optužnice, sve istrage su predate nacionalim sudovima, ali je (komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost) Ketrin Ešton rekla da Euleks ima kapaciteta za istragu i mi od njih očekujemo da to učine", rekao je Ljajić, koji je i šef Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom.

Ljajić smatra da bi protiv nekih bivših šefova Unmika, poput Sorena Jesena Petersena, mogla u Haškom tribunalu da bude pokrenuta istraga za nepoštovanje suda i opstrukcije rada istražnih organa, jer nisu dozvoljavali sprovođenje pune istrage o trgovini organima na Kosovu.

Na pitanje o saradnji s Haškim tribunalom, Ljajić je rekao da će glavni tužilac Serž Bramerc 21. februara doći u Srbiju.

Prema njegovim rečima, bez konkretnih rezultata, odnosno hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića, teško se može očekivati pozitivan izveštaj Bramerca o saradnji Srbije s Haškim tribunalom.


Извор[уреди]