Lizing kao podrška malim i srednjim preduzećima

Извор: Викиновости

24. maj 2013.
Beograd/ Srbija (PRobjave) - Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS), u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS), organizuje u petak, 31. maja 2013. godine, poslovnu konferenciju "Lizing kao podrška poslovanju malih i srednjih preduzeća". Konferencija se organizuje u cilju predstavljanja potencijala lizinga kao oblika finansiranja i mogućnosti primene u različitim privrednim delatnostima.

Konferencija, koja će se održati u prostorijama PKS, okupiće predstavnike Ministarstva finansija i privrede, kao i Narodne banke Srbije, koji će govoriti o stanju tržišta lizinga u zemlji i njegovom razvoju. Primere dobre prakse u finansiranju malih i srednjih preduzeća, poljoprivrede, obnovljivih izvora energije i flit menadžmenta predstaviće članovi menadžmenta vodećih lizing kompanija. Konferenciju će otvoriti Zlatko Milikić, pomoćnik ministra u Ministarstvu finansija i privrede, dok će izlaganje gosta konferencije, predstavnika Udruženja lizing društava "Gospodarska komora Hrvatske", biti usmereno ka iskustvima sa tržišta Republike Hrvatske i merama preduzetim u cilju usklađivanja poslovanja sa praksom Evropske unije.

"Značajno je naglasiti da je tržište lizinga visoko konkurentno. Na tržištu finansijskog lizinga posluje 16 kompanija od kojih čak 9 ima veoma slično tržišno učešće u novom finansiranju od oko 8 do 11%. Ovakva konkurentnost dovela je do unapređenja kvaliteta ponude lizing kompanija i razvoja novih proizvoda oblikovanih prema potrebama klijenata.", ističe Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Lizing industrija je u prvom kvartalu 2013. godine zabeležila rast plasmana od 8,8% u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Vrednost novozaključenih ugovora u prvom kvartalu 2013. godine iznosi 52 miliona evra, što je za 4,2 miliona više nego u prvom kvartalu 2012. godine. Najveći rast odnosi se na finansiranje lakih komercijalnih vozila i poljoprivrednih vozila i mašina. Pomenuti rezultati svedoče o tome da su prednosti lizinga, brzina, jednostavnost i fleksibilnost, prepoznate od strane sektora malih i srednjih preduzeća (MSP), kao oblik finansiranja koji podržava produktivnost i efikasnost poslovanja.

Извор[уреди]