Lisovolik: Lopta u dvorištu nadležnih u Srbiji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

2. april 2013.
Beograd/ Srbija (Beta) Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji (MMF) Bogdan Lisovolik rekao je da postizanje dogovora između Srbije i MMF-a zavisi od toga da li Srbija sprovodi zdravu politiku.

"Lopta je u dvorištu nadležnih u Srbiji. Drugim rečima, posvećenost vlasti da sprovodi 'zdravu' ekonomsku politiku je ključ za uspeh pregovora. Posvećenost je uvek ključ i za uspeh sprovodjenja programa", rekao je Lisovolik u intervjuu za "Večernje novosti".

On je ocenio da su najvažniji izazovi srpske ekonomije visok fiskalni i spoljni deficit, visoka inflacija, kao i nizak privredni rast i dodao da će ključne oblasti u predstojećim razgovrima sa predstavnicima MMF-a biti fiskalna politika i strukturne reforme.

"U pogledu fiskalne politike, trebalo da bude postignut sporazum o pitanju kredibilnog i višegodišnjeg plana smanjenja deficita, koji bi postavio javni dug na održive temelje. U vezi s pitanjem strukturnih reformi trebalo bi se dogovoriti za paket efikasnih mera u oblastima kao što su penzijski sistem, tržište rada, javna preduzeća i poslovno okruženje", rekao je Lisovolik.

Prema njegovim rečima, MMF neće insistirati na nekoj konkretnoj reformi, već na paketu mera koje treba da pokrenu privredu i izvedu je na put održivog ekonomskog rasta i niske inflacije, a da istovremeno smanje fiskalne i spoljne ranjivosti.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg