Linorezi Jasne Gulan

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. фебруар 2011.
SMEDEREVO, 8. februara 2011. (Beta) - Novosadska umetnica Jasna Gulan otvorila je u smederevskoj Galeriji savremene umetnosti izložbu linoreza "Lobanja koja te prati pogledom svuda po sobi".

Izloženo je pet linoreza sačinjenih od tonaliteta modula dimenzija 19x14 centimetara. Svaka kompozicija se sastoji od 10 vertikalnih i 18 horizontalnih redova modula koji su zapravo predimenzionirani "pikseli" koji uvećanjem dobijaju formu pravougaonika.

Jasna Gulan je nekonvencionalnom tehnikom, umesto kompaktnih linoleum ploča kroz presu provlačila određen broj pravougaonih matrica otiskujući ahromatske tonove od crnog do belog.

Na svakom od pet izloženih radova lobanja je izvedena različitim tonovima, a sama lobanja se izdvaja kada se delo posmatra sa desetak metara.

I sama umetnica je prvi put na izložbi u Galeriji savremene umetnosti u Smederevu imala priliku da vidi kako odista izgledaju njeni radovi, koji bi do punog izražaja došli ili u ogromnom galerijskom prostoru ili na otvorenom.

Istoričar umetnosti Bogdan Janjušević je naglasio da se umetnički opus Jasne Gulan nadovezuje na radove Pita Modrijana, Kazimira Maljeviča i kasnije na Viktora Vazarelija i Lasla Moholji Nađa.

Izložba je otvorena do 21. februara.


Извор[уреди]