Lindzi: EU ne sme da odvraća Srbiju od inicijative za Kosovo

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


5. avgust 2008.
London/ Ujedinjeno Kraljevstvo (Beta) - Evropa ne treba da podriva napore Srbije da od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnost Kosova, jer bi se to loše odrazilo na Evropsku uniju kao celinu, ocenio je britanski stručnjak za jugoistočnu Evropu i istočni Mediteran DŽejms Ker-Lindzi.

U autorskom tekstu, objavljenom u današnjem "Gardijanu", Lindzi je naveo da bi sprečavanjem Srbije da se obrati tom sudu EU nagovestila da mnoge članice sumnjaju u legalnost svojih odluka da priznaju Kosovo.

"Kao drugo, uzimajući u obzir beskompromisni stav prema punoj saradnji Srbije sa Haškim trbunalom kao preduslovu za članstvo, ne bi dobro izgledalo za članice EU da traže da njihove sopstvene akcije budu izuzete od pravne provere na osnovu političke celishodnosti", ocenio je on.

Lindzi, koji je viši saradnik londonskom Univerzitetu Kingston, dodao je da je "nelogično, ako ne i suštinski pogrešno", da se Srbiji onemogući da se obrati Međunarodnom sudu pravde u rešavanju spora.

Извор[уреди]