Lideri Srbije, Hrvatske i BiH za evrointegraciju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


18. јул 2011.
BRIONI, 18. jula 2011. (Beta) - Predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić i članovi Predsedništva BiH izrazili su u ponedeljak međusobnu podršku evroatlantskoj integraciji svojih zemalja i istakli važnost održavanja zajedničkih sastanaka za čitav region.

Posle sastanka u Beloj vili na Brionima koji je trajao oko tri sata, Josipović je rekao da se na ovakve trilateralne susrete predugo čekalo, pre svega zbog medjuzavisnosti tri zemlje koje povezuju mnoga pitanja - od granica, preko ljudi, do kulture, umetnosti i tradicije.

Predsednik Srbije Boris Tadić je, ističući važnost ovakvih sastanaka, rekao da ih ranije nije bilo zbog nedostatka političke volje i izrazio nadu da će ovakvi susreti postati redovni.

Josipović je rekao da tri zemlje povezuju i teška pitanja iz proteklog rata, kao i svest da se ta pitanja moraju rešiti pravedno i pošteno, na dobrobit sve tri zemlje.

Predsedavajući tročlanog Predsedništva BiH Željko Komišić ocenio je da je razgovor "bio iskren, otvoren i bez fige u džepu".

Komšić je rekao da je susret pokazao da postoji uzajamno razumevanje za stavove drugih, posebno za pomirenje i suđenje ratnim zločincima.


Извор[уреди]