Lideri EU podržali zaključke ministara o proširenju

Извор: Викиновости


14. decembar 2012.
Brisel/ Belgija (Beta) Lideri Evropske unije podržali su u petak, na završetku samita u Briselu, zaključke sa sastanka šefova diplomatija o proširenju Evropske unije, kao i o Procesu stabilizacije i pridruženja.

„Evropski savet podržava i pozdravlja zaključke Saveta ministara (EU) od 11. decembra o proširenju i Procesu stabilizacije i pridruženja Evropske unije“, piše u zaključcima sa samita EU koji su prihvaćeni bez rasprave.

Šefovi diplomatija Evropske unije postigli su u utorak, 11. decembra dogovor da se na proleće iduće godine proceni da li Srbija ispunjava sve uslove za početak pregovora o članstvu u EU i da, ako ocena bude povoljna, do juna bude određen datum početka pregovora.

Kada je reč o Kosovu, Evropska komisija će, kako je navedeno, predložiti smernice za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji pridruživanju s Kosovom čim vlasti u Prištini „ispune kratkoročne glavne uslove koji se tiču vladavine prava, državne uprave, zaštite manjina, kao i trgovine“.

Tokom dvodnevnog samita kojim je okončano kiparsko predsedavanje EU lideri EU podržali su zaključke o proširenju bez rasprave, a glavne teme rasprave bile su rešavanje dužničke krize, ekonomska i monetarna unija, bezbednosna politika, situacija u Siriji.

Izvor[уреди]