Libanski film pobednik festivala u Torontu

Извор: Викиновости


19. септембар 2011.
Торонто/ Канада (Beta-AP) - Drama o ratom razorenom Libanu "Where Do We Go Now?" libansko-kanadske rediteljke Nadin Labaki dobila je nagradu publike na ovogodišnjem međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Film, kojem je nagrada publike dodeljena u nedelju, pred zatvaranje 11-dnevne filmske smotre, libanski je kandidat za Oskara za strani film. Priča o pokušaju libanskih žena da odvrate svoje muževe od odlaska u rat nije važila za favorita na festivalu, na kojem je pažnja bila usmerena na holivudske filmove, uključujući "Martovske ide" u režiji Džordža Klunija. Nagrada publike u Torontu smatra se dobrim pokazateljem za Oskara - prošlogodišnji pobednik u Torontu, "Kraljev govor", dobio je četiri nagrade američke filmske akademije, uključujući priznanje za najbolji film.

Za najbolji kanadski film proglašeno je ostvarenje "Monsieur Lazhar" Filipa Falardoa. Ovogodišnji festival u Torontu otvoren je 8. septembra, projekcijom dokumentarnog filma o irskom bendu "U2" "From the Sky Down" u režiji oskarovca Dejvisa Gugenhajma. Za razliku od drugih filmskih smotri, festival u Torontu nema zvaničnu selekciju, već nagrade dodeljuje publika.

Извор[уреди]