Пређи на садржај

Lejdi Gaga cenzurisana u Kini

Извор: Викиновости


25. август 2011.
Пекинг-  (Beta-AFP) - Kineske vlasti zabranile su emitovanje stotinak pesama na muzičkim internet sajtovima, što se odnosi i na numere svetskih zvezda kakve su Lejdi Gaga i grupa „Bekstrit Bojs“.

Kinesko ministarstvo kulture saopštilo je da je cilj zabrane uvodjenje "reda" na tržištu muzike na internetu sa kojeg moraju da se uklone pesme "koje nanose štetu kulturi u državi". Ministarstvo na svom sajtu nije objasnilo zašto se zabrana uvedena 19. avgusta odnosi i na pesme Lejdi Gage "The Edge of Glory", "Hair", "Marry the Night" i "Bloody Mary". Na listi pesama zabranjenih na internetu, na kojem u Kini vlada stroga cenzura, našle su se i numere "Bekstrit Bojza", Bijonse i grupa "Simple Plan" i "Tejk Det".

Tu su i azijski izvodjači, kao Tajvanka Čang Hui-mej, koja je omražena u Pekingu od kada je otpevala himnu Tajvana na inauguraciji bivšeg predsednika Čena Šui-bjana 2000. Kineske vlasti povremeno zabranjuju koncerte odredjenih svetskih zvezda ili traže listu pesama koje će se izvoditi na koncertima. U Kini je od 2010. neophodna dozvola za postavljanje pesama na muzičke internet sajtove, što se zvanično pravda i borbom protiv piraterije.

Извор[уреди]